Stalo se již tradicí, že podzim patří návštěvě vinného sklípku. Proto jsme se i letos, a to ve dnech 7.-8. 10. 2016, vydali za poznáním jižní Moravy.
V sobotu jsme navštívili městys Buchlovice, kde jsme měli zajištěnou prohlídku zámku.

Po prohlídce byl individuální program, kdy si každý samostatně prohlédl městečko, zašel na skvělý oběd a ještě lepší kávu se zákuskem v zámecké cukrárně.
Spokojeni jsme pokračovali do cíle našeho výletu, a to do vinného sklepa „Krysa“ v Kostelci u Kyjova.

Po ubytování a krátkém odpočinku jsme se sešli ke společnému posezení ve sklípku.
Program byl zahájen v 18.00 hodin přípitkem a večeří. Po té byla připravena degustace sedmi druhů vín se skvělým výkladem o historii, výrobě a pěstování různých odrůd, typických pro tento region a sklep. Po degustaci byla volná zábava spojená s konzumací vybraných vín, zpěvem a tancem. Skalní „účastníci zájezdu“ odcházeli v brzkých ranních hodinách.

V neděli ráno se všichni ve skvělé náladě sešli u bohaté snídaně, abychom načerpali síly a energii pro absolvování dalšího programu.
Vydali jme se do Starého Města u Uherského Hradiště, kde se nachází jediná kovo zoo v celé Evropě. Vznikla 21.4.2012 a nachází se v zajímavém a netradičním prostředí zrekonstruovaného areálu bývalého cukrovaru. Každé zvíře si sebou nese svůj vlastní příběh, který vznikl při jeho výrobě. Některé z nich se odehrávaly po dobu dnů, jiné po dobu týdnů či dokonce měsíců.

Prohlídka byla spojena s výkladem o historii objektu i novodobého využití zrekonstruovaných prostor, které jsou majetkem Rec Groupou s.r.o. – skupinou zabývající se výkupem, recyklací, zpracování a likvidací veškerých odpadů. Měli jsme zajištěn vláček s průvodcem, který nás zavezl i do prostor jednotlivých provozoven, kde se každý jen tak nedostane. Byli jsme mile překvapeni, že i ve „sběrných surovinách“ jde udržovat skvělý pořádek. Vše bylo roztříděno, na hromadách, zameteno …. zkrátka téměř neuvěřitelné.
Snad byli všichni s víkendovým programem spokojeni a již teď připravujeme nějaké překvapení pro podzim 2017.
V letošním roce se ještě jednou setkáme, a to na výletě do adventního Krakowa, který se uskuteční dne 3. 12. 2016.

Vinný sklípek 2016 v PDF