Prohlášení řidičů osobní dopravy

VÁŽENÍ CESTUJÍCÍ

Prohlášení řidičů osobní dopravy ČSAD Frýdek-Místek a.s

……………………………………………………………………………………………………

    Jistě čtete „různé“ články o vzniku Dopravního podniku FM. My řidiči nejsme makroekonomové, abychom mohli zhodnotit celou situaci, co je a není výhodné pro občany. Tyto jednání jsou zcela v kompetenci vedení firmy ČSAD a Magistrátu FM.

Co ale všichni pociťujeme při své práci, jsou ataky vyvolané negativní kampaní některých zastupitelů města, které se pravidelně objevují nejen proti firmě, ale i proti nám. Zcela účelová kampaň, která má Vás občany přivést k myšlence, že za všechny nedostatky může firma, potažmo její řidiči.

Článek v tisku Patriot s fotkou situace na železničním přejezdu a titulek: „Takto řídí MHD ČSAD… My jí chceme řídit jinak.“  Je do nebe volající drzost a znevážení práce všech řidičů, kteří v rámci objednávky městem najíždějí pro Vás miliony kilometrů. (O možném pochybení řidiče, nechť rozhodne Policie ČR, soudy.)

Práce za volantem je sama o sobě stresující – to potvrdí každý řidič, který se musí proplétat městem. Když k tomu přidáte několik agresivních cestujících na každém spoji výsledek se samozřejmě odrazí na stresu – zvýšeném tlaku na řidiče. Při 8-13 hodinových směnách i „otrlý“ jedinec může prostě pochybit, aniž bychom, jakkoliv chtěli tímto někoho z našich řad omlouvat.

Občané možná neví, že obslužnost města a následně časový harmonogram (četnost spojů) vytváří  město. Konšelé se ve všech článcích omlouvají, jak se nemohli domluvit s krajským konšelem, ať se neopravují snad všechny silnice v celém městě, ale proč po dobu dlouhodobých oprav neupravili jízdní doby a následně jste nemuseli čekat na svůj spoj 10-15 minut, protože autobus se pohybuje po zemi a tudíž, i v nekonečných kolonách v našem městě? Asi cílené, nedělat nic, kritizovat a přenášet tento cílený tlak jak na Vás, tak na řidiče.

Vážení cestující dovedeme pochopit Vaši rozladěnost, ale za tento stav skutečně nemůžeme my řidiči. Chceme-li stav MHD zlepšit, nebuďte agresivní na nás, ale dotazy připomínky adresujte na magistrát. Připomínky řidičů na zlepšení stavu v MHD město nebere vážně. Několik let žádáme o úpravu otáčení na Rivieře – každý řidič se tam otáčející, porušuje silniční zákon. Několik let připomínkujeme stavy některých zastávek jako nevhodné pro nástup s kočárky, vozíky, atd.

  Došli jsme k jasnému názoru – radní nemají zájem řešit zkvalitnění MHD a jen využívají vlastní nečinnost k zvyšování tlaku, kterému musíme čelit my všichni.

 

Za řidiče osobní dopravy

Předseda ZO OS DOSIA

p.Foldyna David